Щорічно, у другу неділю серпня, професійне свято відзначають працівники ветеринарної медицини України. Напередодні свята журналіст «УН» вирішила поспілкуватися з начальником Ніжинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області В. С. Рафальським.
— Вікторе Степановичу, як довго Ви працюєте на цій посаді?
— На цій посаді я працюю з 27 січня 2004 року.
— Зі скількох людей наразі складається Ваш колектив?
— У моєму підпорядкуванні знаходяться вісім чоловік: сім фахівців і водій.
— Мабуть, за той час, що Ви очолюєте колектив, у ньому відбулося безліч змін…
— Ні, колектив у нас стабільний. Працює професійно, відповідально. Роботи дуже багато – віднедавна ми виконуємо ще й обов’язки, які раніше були покладені на санітарну службу міста – вона наразі пережила реорганізацію.
— Які задачі покладено на Ваше управління?
— Ніжинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, відповідно до покладених на нього завдань, забезпечує реалізацію державної політики у галузі ветеринарної медицини, безпеки харчових продуктів та у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Ніжинське управління забезпечує здійснення державного ветеринарного-санітарного нагляду (контролю), державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, іншими об’єктами санітарних заходів,застосуванням санітарних та ветеринарно-санітарних заходів, профілактичних і протиепідемічних заходів, щодо охорони занесення на територію України збудників особливо небезпечних хвороб та реалізує державну політику у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Ніжинське управління здійснює державний нагляд за: діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, перевезення, зберігання, реалізацію органічної продукції (сировини); переміщенням тварин, харчових продуктів, інших об’єктів санітарних заходів, пов’язаних з продуктами тваринного походження, а також додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування, зберігання, застосування пестицидів та агрохімікатів.
Держпродспоживслужба здійснює контроль за проведенням протиепізоотичних заходів у галузі ветеринарної медицини та організовує захист населення від хвороб, спільних для тварин і людей; здійснює у межах компетенції контроль за усуненням причин та умов виникнення та поширення інфекційних масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей та бере участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та радіаційних уражень. Організовує проведення відповідних досліджень (випробувань) для цілей державного контролю.
— Пропоную на конкретних прикладах показати роботу Вашої служби, приміром, за останній місяць – липень.
— За липень 2021 року відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства по м. Ніжину здійснено 17 комісійних перевірок та моніторингових обстежень закладів торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами, закладів громадського харчування щодо запобігання поширенню коронавірусу. Щоденно проводиться контроль за дотриманням профілактичних та протиепідемічних заходів. Суттєвих недоліків по вищевказаних закладах не виявлено.
Наші фахівці проводять посилену санітарно-освітню роботу щодо профілактики спалахів інфекційних хвороб, групових та індивідуальних харчових отруєнь в літній період. Зокрема, проведено 41 бесіду.
Оскільки з початку року в Чернігівській області вже зареєстровано 10 випадків ботулізму, і три з них, на жаль, стали летальними, Держпродспоживслужба посилила контроль за продукцією, що заборонена для реалізації на продовольчих ринках (домашні ковбаси, фарш, грибні та плодоовочеві консерви, сушена та в’ялена риба, виготовлені в домашніх умовах). На щастя, групових захворювань на гострі кишкові інфекції та харчових отруєнь по м. Ніжину за липень не зареєстровано.
З третього серпня комісійна робоча група, до складу якої входять і наші фахівці, розпочала перевірку стану закладів освіти міста, в тому числі – з урахуванням заходів реформи шкільного харчування.
Отже, головний принцип нашої роботи – профілактика та контроль. Наразі суспільство отримує інформацію про те, що вже сталося: стільки-то хворих на ту чи іншу хворобу, у стількох-то – підозра на інфікування. Якби люди не нехтували санітарними правилами, то багатьох захворювань вдалося б уникнути. Наша служба намагається упередити неприємні ситуації.
Користуючись нагодою, хочу привітати з професійним святом – Днем працівників ветеринарної медицини – своїх колег з державних та приватних установ міста. Щиро вдячний вам за високий професіоналізм та повсякденну сумлінну працю. Зичу всім здоров’я, благополуччя, оптимізму, гарного настрою, робочого натхнення в нелегкій справі, всього найкращого у житті, успіхів у здійсненні намічених планів!
Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук
Фото з мережі Інтернет
Отримуйте актуальні новини першими – підписуйтесь на наш Telegram