• 19.04.2024 21:11

Плюс до пенсій, нові тарифи та нагадування водіям: які нововведення чекають на українців з 1 жовтня

Пт, 1 Жовтня в 11:21

З 1 жовтня на Україну чекає низка змін. Зокрема йдеться про тарифи на електроенергію та гарячу воду, а також електронні лікарняні.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 10:00 на Апостроф TV.

Фари

Їздити без увімкнених фар за містом відсьогодні буде коштувати вам грошей. До 1 травня за це можуть оштрафувати на 425 гривень. Згідно з правилами дорожнього руху, вмикати необхідно денні ходові вогні. Якщо ж у вашій автівці їх немає, підійде світло ближніх фар.

Тарифи

У жовтні збираються увімкнути тепло в квартирах. Раніше прогнозували, що ціни підстрибнуть ледь не на 70 відсотків. Проте “Нафтогаз” та уряд уклали меморандум, який ці припущення мав би спростувати.

“До кінця опалювального сезону тарифи на тепло, тарифи на гарячу воду для населення не будуть зростати. Я вважаю, що це велика перемога”, – наголосив президент Володимир Зеленський.

За словами президента, ціни не злетять навіть якщо будуть ринкові коливання та тиск інших держав. А от щодо тарифів на сам газ, то “Нафтогаз України” вводить новий тарифний план “комфортний сезон”. Він дозволить платити за газ рівномірними частинами щомісяця. Загалом, залежно від компанії, ціни на блакитне паливо коливатимуться від 7, 80 грн до 13,50 грн за кубометр.

Тариф на гарячу воду стартує з позначки 109, 55 грн і залежить від типу будинку.

Ціна на електроенергію для споживачів дещо зміниться. Якщо людина використовує менше ніж 250 кВт/год на місяць, то вона повинна буде викласти 1,44 грн за кожну кВт/год. Ті, хто споживає більше, сплачуватимуть 1, 68 грн за кВт/год.

Пенсії

Зросте пенсія для людей від 75 до 80 років. Такі пенсіонери додатково отримуватимуть 400 гривень щомісяця.

Осінній призов

З 1 жовтня розпочинається осінній призов на строкову військову службу. Він триватиме до 31 грудня. Потрапляють під нього чоловіки віком від 18 до 27 років. Йдеться про тих, хто не має права на відстрочку.

Електронні лікарняні

Ще одна зміна, яка починає діяти в жовтні, – електронні лікарняні. Україна повністю перейде на такі документи.

Всі дані щодо тимчасової непрацездатності вноситимуть в електронну систему охорони здоров’я. У день відкриття лікарняного він з’явиться в онлайн-кабінетах державних служб, які відповідають за виплати. Це соцстрахування і Пенсійний фонд. Але компенсацію нараховуватимуть лише тоді, коли лікарняний закриють. Це теж буде видно онлайн.

Катерина Черновол

Отримуйте актуальні новини першими – підписуйтесь на наш  Telegram

Схожі записи

У Польщі нікому збирати полуницю через мобілізацію в Україні — деталі
На війні загинув міський голова Лебедина Сумської області
У Львівській області судили військкома, який мобілізував заброньованого працівника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *