Не існує секретної страви, яка б могла, наче рукою, зняти стрес. Але їжа точно може допомогти з ним боротися. Ось список здорових продуктів, які здатні позитивно впливати на нашу нервову систему.
Петрушка. Просто фантастичний локальний суперфуд. Вона насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами, які нейтралізують вільні радикали й захищають наші клітини від окисного стресу, який пов’язують зокрема з депресією та тривогою.
Тахіні. Це кунжутна паста, яка є чудовим джерелом амінокислоти L-триптофану. Вона бере участь у синтезі нейромедіатора серотоніну, який покращують настрій.
Субпродукти. Печінка, сердця, нирки та інші органи є джерелом вітамінів групи В, які необхідні для контролю стресу. Вони беруть активну участь у виробництві нейромедіаторів — дофаміну й серотоніну — які допомагають регулювати настрій і покращувати його.
Яйця. Вони мають вражаючий список поживних речовин, але особливо цінний в їхньому складі — холін, який відповідає за здоров’я мозку в цілому, і захищає від стресу.
Жирна риба. Лосось, скумбрія, сардини, форель оселедець тощо — вони багаті ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка підтримує гарні стосунки з когнітивними функціями й психічним здоров’ям.
Часник. Містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант стоїть у першій ліній захисту організму від стресу і зменшує симптоми тривоги та депресії.
Ромашка. Сучасні дослідження показують, що чай з ромашки та ромашковий екстракт сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги й депресії.