• 07.09.2024 14:16

Мікрохвильовки: які міфи про них треба забути

Пн, 17 Липня в 12:28

Звичним приладом майже на кожній кухні є мікрохвильовка. Або, як по-науковому називається цей пристрій, – піч НВЧ. Абревіатура “НВЧ” дослівно означає “надвисокочастотне випромінювання”. Саме через це випромінювання й поширюється багато чуток та міфів про печі НВЧ. Це цілком зрозуміло, адже Україна пережила катастрофу на Чорнобильській АЕС, коли про радіаційне випромінювання казали всі довкола.

Чи шкідливе випромінювання НВЧ у мікрохвильовці?

Коли говоримо про радіацію, маємо на увазі іонізувальне випромінювання високої потужності. Воно при контакті з речовиною здатне змінювати структуру атомів. Звідси й походить променева хвороба, адже тканини тіла зазнають руйнівних змін, а клітини перетворюються на ракові новоутворення.

На противагу, НВЧ випромінювання має досить низьку енергію. Воно здатне лиш частково проникнути у м’які тканини, як ось ваша каша, яку грієте в мікрохвильовці. До того ж НВЧ не перетворює атоми на іони. Воно лише змінює полярність молекул рідини, через що вони починають швидше обертатися. А тертя молекул, як відомо, й призводить до нагрівання продукту.

Отже, зробимо коротенькі висновки:

  • НВЧ випромінювання абсолютно не шкодить здоров’ю;
  • воно взаємодіє з молекулами рідини, змушуючи їх змінювати полярність;
  • продукт розігрівається зсередини;
  • такий спосіб нагрівання найменш шкідливий, адже в продукт не потрапляють токсини з диму, що виникає при спалюванні газу чи деревини.

Звісно, знайдеться багато людей, які почнуть розповідати про те, що НВЧ випромінювання впливає на ауру людини, знищує структуру рідин та “пам’ять” води, виробляє негативну енергетику тощо. Але науковці до цього ставляться жартома, адже існування аури чи пам’яті води ніким і нічим не доведено.

Які ще ходять чутки та міфи про шкоду мікрохвильових печей?

  1. Деякі господині кажуть, що після розігрівання у мікрохвильовці їжа втрачає всі корисні та поживні речовини.

Це твердження не відповідає дійсності. Навпаки, оскільки їжа у НВЧ нагрівається швидко, продукт не встигає втратити корисні елементи та сполуки. Дійсно, під дією високої температури деякі з них розкладаються. Але під час приготування борщу на газовій плиті, губиться набагато більше всіляких речовин, оскільки ви готуєте на плиті довший час, ніж у мікрохвильовці.

  1. Пластикові контейнери не можна використовувати в мікрохвильовці

Сучасна промисловість випускає багато видів пластмаси. Певні її види не пристосовані до високих температур, і під їхньою дією в їжу можуть потрапляти токсини та формальдегіди. Проте, є спеціальний пластик – харчовий, з якого роблять посуд для печей НВЧ. Ним користуватися цілком безпечно.

  1. Мікрохвильовки лише для розігрівання і розморожування

Можливо, це твердження було справедливим у часи перших мікрохвильовок, що їх було винайдено ще у 1940-х роках. Сучасніші моделі, які в широкому асортименті представлено в інтернет-магазині “Цитрус”, мають набагато ширший функціонал:

  • вбудований гриль – а це змога швидко смажити м’ясо та рибу;
  • програми рецептів “Кухні світу” – десятки найоригінальніших страв, які можна швидко приготувати у печі НВЧ;
  • вентилятор для конвекції – теплові потоки ефективніше обдувають продукт з усіх боків, він краще просмажується й зберігає соковитість

Таким чином, якщо купуєте сучасну мікрохвильову піч, в одному кухонному приладі отримуєте відразу декілька пристроїв: мультиварка, аерогриль, електродуховка. При цьому мікрохвильовка дозволяє готувати страви швидше та якісніше.

Схожі записи

NYT: Україні не запропонують вступити до НАТО на липневому саміті – проти дві важливі країни
Загинув захисник з Бахмача
Ніжинець торгував зброєю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *