З початком повномасштабного вторгнення ворога в Україну значна кількість закладів харчування перетворилася на волонтерські кухні, які щодня готували (а деякі і продовжують) тисячі порцій їжі для захисників, лікарів, літніх людей та всіх, хто цього потребує.
З перших днів ворожого вторгнення в активну волонтерську діяльність включилося ніжинське кафе WAY, що на площі І. Франка (керівник Марина Соловей). Так, WAY запрацював у новому статусі – волонтерська кухня для захисників Вітчизни.
«Пам’ятаю цей тривожний ранок. Всі прийшли на роботу, навіть ті, хто не в зміні. Познімали квіти з підставок, розсунули меблі, позабивали вікна… І з 24 лютого наш заклад перетворився на укриття, чим власне і є офіційно наше приміщення в разі масштабної загрози. З першого дня повномасштабного вторгнення до нас йшло багато людей: і не лише мешканці будинку де розташований наш заклад, а й ті люди, хто під час тривог стояли в чергах до банкоматів, аптек, магазинів. Всі вони йшли до нас. Були такі, що й ночували у нас. Приходили з «тривожними» валізками, розміщалися хто де: на диванчиках, стільчиках, на підлозі на матрацах, у спальних мішках. Було багато мам з немовлятками. Перебрався безкінечну «робочу добу» і весь наш колектив. Фактично з 24 лютого по 2 квітня ми тут мешкали. Була потреба в готових гарячих обідах нашим захисникам. Адже, ні для кого не секрет, що сита армія – сильна армія. Наш колектив досить швидко трансформувався: і менеджери, і офіціанти долучилися до кухарської справи готували для ЗСУ, ТРО… Готували з усього, що було в нашому кафе, привозили продукти й волонтери. Навіть прості ніжинці несли нам продукти, що в кого було. Готували цілодобово, навіть уночі тривав процес, аби наші захисники мали свіжі страви й на ранок, і на обід та на вечерю», - розповіла завідувачка закладом Олена Литвиненко.
У колективі закладу є дві працівниці, які фактично два місяці безвихідно жили у закладі, це Тетяна Селюніна, адміністратор та Світлана Боровик, бармен закладу. Їхні чоловіки пішли боронити рідну землю, а дівчата хоробро тримали стрій у тилу. Вони приймали людей, розміщали. Уважно, з турботою ставилися до кожного: кому водички, кому корвалолу, а для кого й каву зробити. А ще не рахуючись з часом, стояли у плити та готували страви.
Тетяна Селюніна та Світлана Боровик
«Спочатку ніхто не розумів, як реагувати на таку біду, – каже Світлана Боровик. – Рано вранці зателефонував чоловіків товариш і повідомив – війна. Чоловік відвіз мене до батьків, а сам пішов на захист рідної землі. Та не могла я просто сидіти склавши руки й переживати. Потрібно було діяти, допомагати… Тож вирішила йти на роботу, бо була впевнена, що саме там від мене буде більше користі. Було важко не стільки фізично, скільки морально. Ми всі заново відкрили себе, почали розуміти справжні цінності й пріоритети. І знаєте, ми відчували величезну підтримку один від одного. І ця підтримка не просто в роботі, ця підтримка в слові, погляді, емоції, якими ділилися один з одним. Чистили картоплю мішками, цибулю відрами, не відходили від плити годинами, так ми знали, що наші хлопці нагодовані, а ми тримаємо стрій і наближаємо Перемогу. Кожного дня, навіть через втому, у мене було почуття щастя через кілограми порцій, сотні кілограмів продуктів, через все, що з чого готували і скільки готували. Ми навчилися об’єднуватися і допомагати одне одному в нових умовах».
Весна для ніжинських закладів харчування була особливим періодом: одні готували, давали прихисток і порятунок, інші були просто зачинені. Оговтуватися усі почали відтоді, як ворога вибили з нашої області. Нині WAY працює в режимі повноцінного кафе. Там у разі тривоги, сюди містяни спускаються як в укриття.
Щира дяка людям, які в найстрашніші дні для Ніжина не панікували, не склали руки, а продовжили працювати, підтримувати інших, давати надію. В той час посеред матраців, спальних мішків і стільців раз - по - раз зринало таке коротке але тепле «Дякую!». Відзначаючи День підприємця, від імені всієї ніжинської громади колектив отримав Подяки. Ми сильні і непереможні, бо ми згуртовані і єдині. Хоч в окопах на передовій, хоч в далекому тилу біля кухонних плит.
Отримуйте актуальні новини першими – підписуйтесь на наш Telegram